Welkom op Het Forum
Van harte welkom op Witvisforum.be. Op dit forum kan je terecht met al uw hengelsportvragen.
Om alles netjes en overzichtelijk te houden gelden hier ook Forumregels. Lees de regels aandachtig en pas ze ook toe aub!
Wij wensen u veel plezier met het forum.
Het Witvisforum Team

Dwergkroos

Hier kan je discussiëren over onderwerpen die weinig met vissen te maken hebben (hou het netjes).
Forumregels
Hou steeds rekening met de Forumregels en pas ze ook toe!
Plaats reactie
Gebruikersavatar
steve 2
Vip
Vip
Berichten: 7035
Lid geworden op: 24 mar 2006, 18:48
Woonplaats: Ieper
Favoriet water: Kanaal
Favoriete discipline: Witvissen
Favoriete vis: Voorn
Groep: Vips
Dierenriem:
Leeftijd: 50
Contacteer:

Dwergkroos

Ongelezen bericht door steve 2 »

Deze mail vandaag toe gekregen van Visserij Commissie West-Vlaanderen.
Ken dit probleem reeds lang, in het noorden van Frankrijk kanalen compleet toe door dit probleem, groen tapijt op het water. Niks kan er leven onder dit tapijt!
Dag allen,
Bij deze wil ik jullie even informeren over een exoot die sedert twee jaar de Leiemeander te Machelen teistert, het dwergkroos (Lemna minuta; synoniem Lemna minusculus).
Deze erg kleine exoot (afkomstig uit N- en Z-Amerika) kan erg snel aangroeien en vormt daarbij een dicht tapijt op het wateroppervlak. Niet alleen maakt dit het hengelen zeer moeilijk tot onaangenaam, het bemoeilijkt ook de levensnoodzakelijke gasuitwisseling tussen water en lucht aan het wateroppervlak. Door het dichte tapijt komt ook minder zonlicht tot onder het water, wat de primaire productie doet dalen waardoor het voedselaanbod voor vissen daalt en daardoor de draagkracht van het water voor het visbestand, zelfs in voedselrijk water.
Onze beheerder heeft al verschillende pogingen ondernomen om deze exoot te verwijderen, zonder succes. Dit plantje kan zich sneller vermeerderen dan dat wij het van het wateroppervlak kunnen verwijderen. Dit betekent niet dat we opgeven: onze beheerder blijft zoeken naar middelen die effectief en efficiënt het dwergkroos kunnen bestrijden zonder daarbij schade aan het visbestand aan te richten natuurlijk.
We zien intussen echter dat dit plantje ook op andere plaatsen begint op te duiken. Niet verwonderlijk, gezien de evolutie die er in Nederland is geweest en waar dit plantje over ongeveer het ganse land voorkomt, weliswaar uitsluitend in stilstaande wateren.
Dwergkroos is de kleinste kroossoort die in ons land voorkomt, en groeit hoofdzakelijk in stilstaand, voedselrijk water.
Als hengelaar kan je zelf ook voorzorgsmaatregelen nemen om te voorkomen dat je dit plantje per ongeluk verder verspreid. De meeste hengelaars doen dit sowieso al trouwens:
- Materiaal goed afkuisen na afloop van een visbeurt;
- Materiaal (zeker schepnet, leefnet, bewaarzak e.d.) goed laten drogen tussen twee visbeurten in. Let op: dit geldt ook voor laarzen of schoenen die je aan had bij de visbeurt.
Dit zijn eenvoudige, kleine acties die wel een grote bijdrage kunnen leveren. Dezelfde maatregelen zijn trouwens ook nuttig om verspreiding van visziekten (virussen) en van andere exoten te voorkomen. De meeste visvirussen overleven slechts korte tijd in droge omstandigheden.
Wat mij betreft mag je deze info en oproep gerust naar andere hengelaars verspreiden.
Met vriendelijke groeten,
Alain
Groeten steve
http://www.dewedstrijdvisserwebshop.be
3e BVVL vaste stok 2014
2e BVVL vaste stok 2015
1e BVVL vaste stok 2016
2e BVVL vaste stok 2017
3e BVVL vaste stok 2018
Top seizoen 2018!

Dit onderwerp heeft 8 reacties

U moet geregistreerd en aangemeld zijn om de reacties in dit onderwerp te kunnen lezen.


Registreer Aanmelden
 
Plaats reactie
Witvisforum.be : Mededeling i.v.m. de Forumregels