Welkom op Het Forum
Van harte welkom op Witvisforum.be. Op dit forum kan je terecht met al uw hengelsportvragen.
Om alles netjes en overzichtelijk te houden gelden hier ook Forumregels. Lees de regels aandachtig en pas ze ook toe aub!
Wij wensen u veel plezier met het forum.
Het Witvisforum Team

Zeeaas algemeen

Alles over aas voor het vissen op zee.
Forumregels
Hou steeds rekening met de Forumregels en pas ze ook toe!
Plaats reactie
Gebruikersavatar
Repesteel

Zeeaas algemeen

Ongelezen bericht door Repesteel »

Aassoorten:
Zeepier
Zeepier is wel het meest bekende en gebruikte aas dat wordt gebruikt bij het zeevissen.
Het is een borstelworm met een zachte, leerachtige huid, met daarin een 'vloeibare substantie'. Bij het verkeerd op de haak zetten zal de pier dus geheel leeglopen (als u al geen spetters in uw gezicht krijgt...)
De zeepier kan zo'n 12 centimer lang worden met uitschieters naar bijna 15 cm. (Verwar de zeepier niet met de franse tap, want dat is zijn grote broer die wel 30 cm. lang kan worden)
Onze zeepier komt voor in 2 verschillende kleuren: rood en zwart. De zwarte zeepieren ( en dan het liefst de grote dikke), zijn favoriet voor het vissen op gul. De zeepier heeft, in tegenstelling tot wat veel mensen denken, geen pootjes! Wat u ziet zijn de borstels waarmee de pier zuurstof opneemt.
Zagers
Zagers worden ook wel zeeduizendpoot genoemd. U heeft dan direct een belangrijk kenmerk te pakken. Het zijn echte roofwormen met heel veel pootjes. Verder bezitten ze flinke kaken, waar ze ook flink mee kunnen bijten!
De zagers kunt u met laag water zelf steken. Uiteraard moet u in het bezit zijn van een (zee)vispas en mag dit alleen in de toegestane gebieden. Deze zogenaamde spitlocaties kunt u vinden in het boekje dat u bij uw (zee)vispas krijgt. U moet ten alle tijde uw (zee)vispas aan de controlerende ambtenaar kunnen tonen, in combinatie met een identificatiebewijs.
Het witje
Het Witje is dus ook een zagerachtige, met een witte, parelmoerachtige, kleur. Ook deze zagertjes hebben kleine pootjes en kunnen wel tot zo'n 15 cm lang worden. U kunt ze vinden als u zelf uw pieren en/of zagers steekt. Vers en levend zijn het stevige wriemelende diertjes, die in een mum van tijd weer in het slik verdwenen zijn. U dient ze te bewaren in koel zeewater (beter is het om dit zonder luchtpompje te doen, maar door gewoon af en toe het water te verversen) Het zijn tere beestjes die niet lang houdbaar zijn. Bewaar ze dus alleen in water en niet in kranten of turf o.i.d., want dat gaat niet goed!
Slikzagers
De slikzager is ook familie van de ons bekende zagers. Jammer genoeg komen ze in Nederland niet zo heel veel voor. Op een paar plaatsen langs onze kustwateren zijn ze, mondjesmaat, te vinden. De meeste vindt men in Frankrijk. Hier worden ze massaal gestoken en naar Nederland gebracht, waar u ze kan kopen. De slikzager is veel kleiner en fragieler dan de gewone zager en roodachtig van kleur. Ze zijn uitermate beweeglijk wat de vis kan verleiden tot een aanbeet.Platvissen en wijting zijn verzot op zo'n 'dotje' op de haak geprikte slikzagertjes. Ook bij het feederen gebruikt men veelal slikzagertjes die men op een kleine haak prikt.Bij het wedstrijdvissen is dit aas niet meer weg te denken.U kunt ze op dezelfde manier bewaren als de 'gewone' zager maar het is wel wat moeilijker om ze goed te houden. Bewaar ze in een flinke hoeveelheid zoute turf en leg ze koel weg.
Diversen
Sprot/Spiering/Haring/Makreel/Pijlinktvis/Krab/Garnaal/Mesheften/Mossel
AfbeeldingAfbeeldingAfbeelding
AfbeeldingAfbeeldingAfbeelding
AfbeeldingAfbeeldingAfbeelding
Ook vis is een goed aas om vis te vangen. En makkelijk ook, want u kunt het altijd op voorraad hebben. U kunt het zelfs, zelf vangen. Als er niets lukt om een visje te vangen, dan kunt u altijd een stukje vis of schaaldier op de haak zetten. Dit kan zo maar het verschil maken.
Laatst gewijzigd door Admin op 19 dec 2016, 19:34, 1 keer totaal gewijzigd.
Plaats reactie
Witvisforum.be : Mededeling i.v.m. de Forumregels