Vintage review: Shimano Diaflash Match

Info over Techniek en materialen mbt het vissen met de match.
Forumregels
Hou steeds rekening met de Forumregels en pas ze ook toe!
Gebruikersavatar
TomV
Vip
Vip
Berichten: 677
Lid geworden op: 27 sep 2009, 19:07
Woonplaats: Zoutleeuw
Favoriet water: Kanaal
Favoriete discipline: Witvissen
Favoriete vis: Zeelt
Lid van: Team Perfect Munster (TPM)
Groep: Vips
Leeftijd: 38

Vintage review: Shimano Diaflash Match

Berichtdoor TomV » 01 mei 2015, 11:32

Ik heb zelf een zwak voor deze paradepaardjes uit de jaren '90. Puur nostalgie en jeugdsentiment :D. Toen ik in '95 het matchvissen heb leren kennen was dit 'le nec plus ultra' onder de matchhengels. Maar onbetaalbaar als student en dus bleef het toen bij dromen.
Zelfs op de dag van vandaag is deze hengel echt uitzonderlijk licht, dun van blank en uitstekend uitgebalanceerd als je gaat vergelijken met hedendaagse tophengels. Die laatste zijn wel nog iets sneller en strakker van actie, maar vaak ook fragieler. Kortom, na meer dan 20 jaar nog steeds topmateriaal :shock:. Toch indrukwekkend vind ik.
Onlangs kwam ik onderstaande review tegen. Mooi gedaan met prachtig fotomateriaal. Wel in het Italiaans :!:. En ook zijn niet alle feiten die de auteur opgeeft 100% correct. Zo bestaan er bijvoorbeeld geen vier, maar zes versies van deze hengel. Hij bestond namelijk ook in 12ft. Maar dat nemen we er graag bij.
Bij wijze van uitdaging heb ik mij eens gewaagd aan een vrije vertaling 8). Helemaal correct zal de vertaling niet zijn, maar voor de mensen die zoiets wel tof vinden zet ik het hier graag neer.
Enjoy!
De originele link met fotomateriaal: http://pesca.all.inglese.forumfree.it/?t=70354848
De vertaling:
Het was in 1991 dat het Japanse Shimano de Diaflash als topreeks op de markt bracht.
De reeks bestond uit vaste hengels - de legendarische Diaflash Competition - matchhengels en karperhengels.
Prachtstukken van 24 jaar geleden, intussen bijna een kwart eeuw geleden.
Deze hengels werden al snel bekend omwille van hun degelijkheid en hoge afwerkingsgraad. In die periode overtroffen ze zelfs de Daiwa’s.
De vaste hengels kostten destijds (!) ongeveer 1.600 BEF per meter, wat neerkomt op ongeveer 7.500 BEF voor de 5m versie en 24.000 BEF voor een 11 meter.
De matchhengels kostten ongeveer 8000 BEF per stuk, met in totaal vier modellen. Twee van 13ft en twee van 14ft, telkens met verschillende actie.
De “H” versie die we hier onder de loep nemen hebben we 4 jaar geleden, tijdens een zoektocht naar drie stukken voor de auteur, gevonden tussen de voorraad van een verdeler in de provincie Forli. Het aankopen van de volledige reeks vaste hengels was immers een serieuze investering in die tijd.
De nieuwe hengel die ik als gelukkige vond was een 13ft, of exact 397cm. Hij is ook erg licht in vergelijking met de meeste concurrenten.
De blank is dun en is afgemonteerd met 17 dubbelbenige Fuji SIC ogen (een zeldzaamheid in die tijd).
Het is een hengel voor het klassiek matchhengelen met relatief lichte pennen. Laat ons zeggen voor gewichten van 4 tot 14gr.
De bijzondere gekruiste wikkelingen op de blank, waaraan de Diaflash zijn naam te danken heeft, zorgen voor een niet te onderschatten ruggengraat.
In Italië zijn ze heel weinig verkocht geweest. Op dat moment stond het matchvissen nog in zijn kinderschoenen in ons land. Het gegeven om te vissen met zogenaamde matchpennen die slechts één bevestigingspunt hadden was het voorrecht van enkele specialisten. Dus voor een zeldzaamheid zoals de Diaflash moeten we bij deze pioniers zijn. De echte interesse naar kwalitatief hoogstaande matchhengels kwam er pas in ’93.
In Engeland is de Diaflash veel meer wijdverspreid en nog steeds zeer gewaardeerd en gewild door veeleisende vissers.
Silstar kwam kort nadien op de markt met de qua naam zeer gelijkende Diaflex matchhengels, tegen de helft van de prijs van de Shimano.
De kwaliteit was evenredig, maar visueel en qua bouw waren ze duidelijk een kopie.
De Shimano had een zeer bijzondere kleur. Elegant olieachtig groen met gekruiste wikkelingen onder een prachtige vernis. Als een krachtige motor onder een glazen afdekking.
Met een opschrift in prachtig sierschrift, met in het midden de typisch blauw-paarse markering, overtrof deze hengel de anderen in elegantie en eenvoud.
Het was een tijd waarin de concurrentie onder de toonaangevende merken zich kenmerkte door de vele innovaties, gekoppeld aan bekende namen en grote kampioenen.
Browning met zijn mooie en dure Quarz Ceramic reeks, gepromoot door een oerdegelijke Bob Nudd.
Daiwa met de Competition AW 1030 reeks voor Team England en met de legendarische kampioen Casini Molinari voor de vertegenwoordiging in ons land.
Ook Shimano had een bekende naam als gezicht met meervoudig kampioen Kevin Ashurst, één van de grootste competitievissers aller tijden.
De hengel heeft een klassiek parabolische progressieve actie. Met een lengte van 13ft heeft hij een mooie snelle actie. Met zijn dunne diameter over de hele lengte heeft de hengel een uitstekende gewichtsverdeling en lovenswaardige balans.
Zoals de meeste matchhengels van die tijd bestond de molenhouder uit twee conische metalen ringen, met een uitsparing voor de voet van de molen.
De kurken greep is vakmanschap en van uitstekende kwaliteit. Deze kent een conisch verloop aan de bovenzijde, gevolgd door een aaneensluitende reeks van cilindervormige schijven tot aan het handvat. De afsluiting is steeds met een kurken afsluitdop, maar die heeft een andere hardheid. Net zoals sommige Daiwa’s.
De meest fantastische visserij is natuurlijk het vissen met lichte wagglers en dunne lijnen. En hoewel er hengels bestaan die nog specifieker gericht zijn op dit type visserij, doet onze Diaflash dat uitstekend.
Al is hij wel zeer moeilijk te vinden.
Zo nu en dan zie je er één voorbij komen op Ebay in de UK. Sommigen wisselen voor meer de 150 pond van eigenaar. De Engelsen zijn mensen met een vreemde smaak, maar één ding is zeker: ze houden van hun prachtstukken. Deze eenvoudige wetenschap heeft me al veel geholpen in mijn zoektocht naar kwalitatief vintage materiaal.
De vaststelling dat een Normark en een Shimano Ultegra op papier het onderspit delven intrigeerde mij. Ik kan enkel bevestigen dat de Britten veel aandacht besteden aan de keuze van hun hengelsportmateriaal.
De Normark Microlite match is weliswaar nog dunner en lichter, maar heeft ook minder ruggengraat en is een beetje ronder van actie.
Dat in combinatie met het exclusieve karakter, en het feit dat je hem bijna zeker niet zal tegenkomen in de handen van iemand anders, maakt van deze hengel een zeer bijzonder object.
Als bijpassende molen moet je een Shimano 3000 maat hebben zodat het geheel in verhouding is.
Deze hengel is ideaal voor het vissen van 20 tot maximaal 25 meter met straight of bodied wagglers.
De bevestiging van de ogen is verzorgd met donkergroene metallic draad, afgewerkt met paarse zijde als link naar de blauw-paarse markering in het opschrift.
Het verbindingssysteem tussen de hengeldelen bestaat uit een spieverbinding tussen het eerste en het tweede deel, en een gewone oversteek verbinding tussen het tweede en het derde deel.
Als je echt goed kijkt kan je bij de overgangen een heel lichte afvlakking van de curve zien.
Het vissen zelf is puur genieten. De hengel buigt tot in het kurken handvat bij een respectabele tegenstander.
Een karper van 2kg zal de hengel mooie diep doen doorbuigen.
De lengte maakte deze hengel ideaal voor het vissen in open water. Met voorgelode pennen kan je veilig alle kanten uit. Ook het vissen met de slider kan perfect.
De 14ft versie heb ik nog niet gezien, maar afgaande op deze 13ft kan die niet verkeerd zijn.
Dat uitzoeken is natuurlijk het leukste als we spreken over Engelse volbloeden zoals deze.
En hoe kunnen we dit mysterie oplossen of een deze kleine verborgen schat vinden?
Het grote verschil tussen oude en nieuwe spullen is natuurlijk de magie van de zoektocht zelf.
Als je liefhebber bent van het zuivere Engelse matchvissen zal deze Diaflash je onvergetelijke uren aan de waterkant bezorgen.
Laatst gewijzigd door TomV op 01 mei 2015, 18:38, 1 keer totaal gewijzigd.
Live your life

Deze topic heeft 5 reacties

Je moet geregistreerd en aangemeld zijn om de reacties in deze topic te kunnen lezen.


Registreer Afmelden
 

Terug naar “Match techniek en materialen”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: CommonCrawl [Bot], Google Adsense [Bot], zev en 0 gasten

Witvisforum.be : Mededeling i.v.m. de Forumregels